Mitologia insulei Lesbos

Lesbos a fost o insulă binecuvântată care din preistorie a purtat multe nume. Unele dintre acestea au fost: Imerti, Lassia, Aiyeria, Aithiope, Makaria. Acest din urmă nume provine de la Makaras, fiul Soarelui, care la sosirea pe insulă a fost primit ca suveran. Se spune că Zeul Soare ar fi iubit atât de mult această insulă încât și-a trimis fiul acolo. În timpul domniei lui Makaras, în Lesbos au fost construite 5 orașe, numite după cele cinci fiice ale sale: Mytilene, Issa, Antissa, Mithymna și Avrisi.

Regele Makaras i-a dat fiicei sale preferate, Mytilene, o bucată de pământ și un port – așa se face că astăzi capitala insulei Lesbos poartă numele fiicei preferate a regelui Makaras. Mytilene s-ar fi căsătorit cu un bărbat pe nume Lesbos, care a urcat pe tron ​​după moartea lui Makaras, iar de atunci insula i-a purtat numele și a devenit Lesbos. Prima mențiune a insulei „Lesbos” apare în poeziile faimoasei poete Sappho, care s-a născut pe această insulă, a cărei opere scot în evidență elixirul dragostei lui Sappho pentru femei, precum și dragostea dintre două femei.

Legendele mai spun că în timpul războiului troian, Odiseu l-a învins pe regele Philomileidis, iar Ahile a atacat această insulă de mai multe ori. Într-una dintre atacurile sale de pe coasta de sud a Lesbos, Ahile a capturat-o pe frumoasa Bryseis și a avut o adevărată criză de furie când Agamemnon i-a luat-o pe tânără. Această poveste este relatată chiar în operele lui Homer. Tot Homer ne mai spune că Agamemnon i-ar fi oferit lui Ahile în dar șapte femei din Lesbos, cele mai frumoase reprezentante ale sexului frumos.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll to Top