Locuri uimitoare de vizitat în Lesbos

Bine ați venit în Lesbos, o insulă frumoasă pe care vă puteți aventura în orice moment al anului pentru a vă bucura de o climă perfectă, oameni zâmbitori și ape albastre cristaline.

Lesbos rămâne destul de nealterată în comparație cu alte destinații din insulele Mării Egee, deoarece nu veți găsi valuri de turiști, iar frumusețea naturală și relativa liniște vă vor fascina imediat într-o vacanță relaxantă și de neuitat.

Dacă vă decideți să vizitați insula Lesbos, mai jos găsiți câteva locuri de vizitat pe care vi le recomandăm cu toată căldura:

Molyvos

Situat la 60 km vest de capitala insulei, Mytilene, Molyvos (cunoscut și sub numele de Mithymna) este unul dintre cele șapte sate desemnate ca tradiționale din Grecia, amplasat pe fundalul unui peisaj imaculat, construit pe un deal aflat la marginea mării. Arhitectura din Molyvos este strict limitată la case construite în mod tradițional din piatră, alei pietruite și vile neschimbate de timp. Satul este mic și ușor de explorat pe jos.

Una dintre principalele atracții turistice din Molyvos este Castelul medieval care tronează în vârful înălțimilor stâncoase. Castelul a fost construit inițial de genovezi în secolul 13 şi ulterior extins de otomani. Această cetate foarte bine păstrată, cu ziduri solide, însemne, stemă și alte elemente distinctive este împărțită pe mai multe niveluri, legate între ele prin cărări pavate, și găzduiește evenimente precum concerte, festivaluri și evenimente culturale pe tot parcursul verii.

Un alt reper al orașului Molyvos este portul său, care găzduiește în cea mai mare parte bărci de pescuit locale (kaikia), care aduc zilnic pește proaspăt pentru numeroasele restaurante situate în port. Un loc plin de viață, cu multe cafenele, baruri și restaurante, care oferă autentica senzație a vieții pe o insulă din Marea Egee, cu toate sunetele, gusturile și aromele relevante. Molyvos are și o minunată piață tradițională (agora), două străzi pietruite principale se intersectează de la nivelul mării până la Castel, cu multe magazine, dar și restaurante suspendate la mare altitudine, care oferă o vedere uimitoare de la înălțime asupra plajei.

Petra

La doar câțiva kilometri distanță de Molyvos se află Petra, un alt sat tradițional pitoresc pe care îl puteți explora pe jos în expediția prin insula Lesbos din Grecia. Petra are multe străzi unde accesul motocicletelor și vehiculelor nu este permis, ceea ce îl recomandă pentru adepții mersului pe jos. Aici puteți descoperi piețe tradiționale, străzi unde artiștii locali deschid expoziții publice și localnici amabili care vă vor îndruma către diverse atracții turistice din acest colț al insulei Lesbos.

Important de reținut despre Petra: O bună parte a localităţii înconjoară o biserică numită Sfânta Biserică a Maicii Domnului (Panagia). După ce urcați 114 trepte, sunteți răsplătiți cu o priveliște impresionantă asupra satului Petra, a mării, iar peisajul din jur se extinde până la coasta Asiei Mici.

Anaxos

La 5 minute de mers cu mașina din Petra se află și micuţa localitate Anaxos, unde vă puteți plimba pe o zonă de plajă minunată, vă puteți relaxa pe un șezlong și puteți face baie în apele calde ale mării. În Anaxos veţi găsi mai multe taverne pe care le puteți explora în timpul șederii dvs.

Pe vremuri, acestă localitate era o stațiune de odihnă cu multe piscine publice. Dacă sunteți în căutarea unui colț de rai liniștit și retras pentru a vă aduna gândurile și a vă reîncărca bateriile, Anaxos este destinația pe care o căutați.

Pădurea Pietrificată

Unul dintre cele mai frumoase monumente geologice din lume, Pădurea Pietrificată din Sigri adăpostește rămășițele unor copaci seqoia care au fost pietrificați în urma unei erupții vulcanice care a avut loc cu mai bine de 15-20 de milioane de ani în urmă.

O bună parte dintre acești pomi se află la o adâncime de 30 de metri sub apa mării, iar pe aceștia îi poți vedea de pe ambarcațiunile speciale care circulă prin zonă. Mai mult, unele trunchiuri de copaci măsoară 20 de metri în lungime și 3 metri în diametru, și le poți vedea chiar și rădăcinile. În 1985, Pădurea Pietrificată a fost declarată în mod oficial monument natural.

Acest muzeu a fost înființat în anul 1994, cu scopul de a cerceta, promova, expune, conserva și proteja Pădurea Pietrificată.

Expozițiile desfășurate în acest muzeu includ 2 mari săli. Prima este dedicată Pădurii Pietrificate și evoluției plantelor pe pământ, unde poți admira fosile rare, de la primele organisme cu o singură celulă care au apărut pe pământ și până la apariția plantelor cultivate și formarea Pădurii Pietrificate.

A doua sală de expoziție include „Evoluția Egeeană” și prezintă fenomene geologice și procese asociate cu formarea Pădurii Pietrificate și structura geologică a bazinului Egeean din ultimii 20 de milioane de ani. Aici ți se va povesti despre evoluția activității vulcanice din această zonă grecească, vei vedea forme impresionante de minerale și roci din cuarț sau forme de cranii ale primatelor dispărute din Grecia și Lesbos.

Eressos

În antichitate, Eressos era un important centru comercial, precum și localitatea în care s-au născut filozofii Theophrastus și Phaenias (cel din urmă a fost unul din elevii lui Aristotel). Încă mai există vestigii ale cetății și ale zidurilor antice pe care le puteți admira în prezent pe durata sejurului dumneavoastră pe Insula Lesbos.

Tot în Eressos vă puteți bucura de evenimente culturale, iar dacă veniți aici la începutul lunii septembrie, veți avea ocazia să participați la festivalul femeilor. Plaja Skala Eressos a primit steagul albastru de la Consiliul European de Mediu, un simbol pentru cele mai curate și mai bine îngrijite plaje din Grecia.

Așa cu probabil deja v-am obișnuit și acestă localitate vă întâmpină cu peisaje pitorești, cafenele și restaurante situate în port, plaje cu nisip și o comunitate de oameni gata să vă introducă în atmosfera relaxantă și viața liniștită atât de specifică Insulei Lesbos.

Când vă gândiți la destinațiile de vacanță din Grecia, luați în considerare o evadare în vestul insulei Lesbos, unde veți întâlni un adevărat rai turistic. Lesbos combină frumusețea munților cu satele pitorești, numeroasele plantații de măslini, tradiția culinară și arhitectura medievală atât de vie astăzi în fiecare localitate pe care alegeți să o vizitați.

Lesbos este o destinație de vacanță diferită de toate celelalte insule grecești. Aici timpul trece lent pentru ca voi să vă bucurați cât mai mult de bogăția istorică, arhitecturală, culturală și naturală a Insulei de Smarald a Greciei. Singurul lucru pe care Lesbos îl are în comun cu celelalte insule ale Greciei este poate plăcerea de a vedea, cu picioarele bine înfipte în nisipul fin, cum soarele apune pe Marea Egee. Așadar, bine ați venit în vestul Insulei Lesbos!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll to Top