Festivaluri și evenimente în Lesbos

În fiecare an, în insula Lesbos au loc o mulțime de evenimente culturale, muzicale, religioase, precum și festivaluri interesante, care atrag mii de turiști doritori să participe la acestea. De departe, vara este perioada cea mai populară în ceea ce privește activitățile și sărbătorile organizate în Lesbos. Când vizitați insula, poate doriți să participați la unele din aceste evenimente!

Festivalul Ouzo

Asociația Distileriilor din Lesbos organizează de obicei o serie de activități în luna iulie, care vizează promovarea băuturii ouzo. Festivalul are loc în mai multe orașe, atât în ​​Mytilene (capitala), cât și în Molyvos, dar cel mai important este în Plomari, speranța multor producători de ouzo. De reținut că 4 dintre principalele 5 mărci de ouzo din Grecia sunt produse în Lesbos, făcând astfel din Lesbos adevărata capitală a băuturii ouzo din Grecia.

Timp de o săptămână, turiștii pot degusta peste 40 de tipuri diferite de ouzo, pot sta la povești cu alți pasionați de ouzo și se pot răsfăța cu delicii culinare din gastronomia caracteristică a insulei Lesbos. Ei pot vizita și diverse localități din Lesbos, fiecare producând propriile tipuri și rețete de ouzo locale, unde pot gusta și afla multe lucruri despre această băutură alcoolică emblematică. În cadrul acestui festival au loc și evenimente muzicale sau gastronomice, prin care turiștii pot experimenta cultura autentică grecească în al cărei centru s-a aflat dintotdeauna băutura ouzo.

Festivalul Sardela (Festivalul Sardelelor).

Mulți turiști din toate colțurile lumii vin în Lesbos pentru a se bucura de festivalul sardelelor. Acest festival are loc în primul sau al doilea weekend din august și durează aproximativ 3 zile. Călătorii se pot bucura gratuit de sardele la grătar oferite de localnici, împreună cu un pahar de ouzo, celebra băutură licoroasă grecească. Festivalul Sardelelor include, de asemenea, muzică live sau spectacole artistice.

În special golful Kaloni este locul unde trăiesc o specie cu totul specială de sardele (Sardela Kalonis sau Papalina) iar Lesbos este destul de renumit pentru un mod specific de preparare a sardinelor: Sărate (Pastes Sardeles): sunt practic crude, curate în sare groasă timp de aproximativ o zi, și apoi servite.

Festivalul Vinului

Poate că Ouzo este băutura preferată de locuitorii insulei Lesbos, însă vinul este la fel de apreciat. Există chiar un festival de vară dedicat vinului, care are loc într-un oraș mult mai mic, numit Anemotia. În aceeași perioadă cu Festivalul Vinului, la Kalloni are loc Festivalul Sfintei Treimi. Acolo, nu doar muzica bună, mâncarea și băutura se află în centrul atenției participanților, ci și cursele de cai la care pot asista.

Orașul Kalloni este locul în care se desfășoară multe festivaluri și evenimente din Lesbos, dar orașul care atrage anual cel mai mare număr de turiști este Festivalul Internațional al Femeilor din Eressos, care are loc, după cum puteți bănui, în Skala Eressos.

Festivalul Internațional al Femeilor din Eressos

Călători din toată lumea vin la Skala Eressos, locul de naștere al poetei elene Sappho, care a scris poezii despre dragostea ei pentru femei. Libertatea de exprimare din acest oraș nu este reprezentativă pentru restul insulei Lesbos, însă în Skala Eressos persoanele cu altă orientare sexuală sunt mai mult decât binevenite. Singuri, în cupluri sau în familii cu copii, pot veni să se relaxeze și să simtă liberi într-un resort grecesc de o frumusețe nealterată. Pe scurt, participanții la acest eveniment pot dansa, picta, scrie, pot mânca delicatese locale la taverne, pot bea ouzo, pot face plimbări lungi pe plajă și petrece sub cerul înstelat pe insula Lesbos, în timp ce leagă prietenii pe viață, cu oameni care împărtășesc preferințe similare.

Pe lângă activitățile desfășurate la Festivalul Internațional al Femeilor, participanții se pot relaxa pe plaja din Eressos, pot lua masa la restaurante sau taverne din apropiere sau se pot bucura de o cafea bună în timp ce admiră minunata Mare Egee pe terasa unei cafenele situate aproape de mal. Pentru iubitorii de soare și nisip, Golful Eressos oferă o ocazie perfectă de detensionare și de relaxare pe o plajă cu nisip fin și ape curate.

Festivalul Agroturismului

Organizat în luna august de Muzeul de Istorie Naturală al Pădurii pietrificate din Lesbos, în cadrul muzeului, unde vizitatorii pot degusta specialități culinare preparate de Asociația Femeilor din Lesbos, pe baza rețetelor tradiționale pe care le-au moștenit de la bunici și realizate cu ingrediente locale.

Festivalul Bivolului

De obicei are loc în ultima sâmbătă sau duminică a lunii iunie sau în primul weekend din iulie, când Agia Paraskevi este inundată de turiști dornici să asiste la specificul acestui eveniment. Festivalul asigură de fapt un cadru de perpetuare a unei tradiții străvechi care implică sacrificarea unui animal – un bivol împodobit cu flori. Aici se pot organiza și curse de cai. În același timp, invitațiile pot degusta „kiskets”, o mâncare din carne de bivol și cereale, împărțită în principal cu pelerinii.

Evenimente culturale în Mithimna (Molivos)

În Castelul Mithimna (în Molyvos), o serie de evenimente culturale au loc în plin sezon estival. Un exemplu în acest sens este „Efthalioteia”, Simpozionul Internațional al Egeenilor. Scopul organizării acestor festivaluri este de a păstra tradiția și moștenirea arhitecturii, picturii și artei populare. Se țin prelegeri, spectacole de folclor și chiar piese de teatru. Castelul Mithimna este poate unul dintre cele mai bune locuri din Grecia unde te poți bucura de un concert muzical.

Festivalul Internațional Euphoria din Lesbos

Un festival de 4 zile dedicat bunăstării și euforiei, care are loc în mai multe locații din insulă, cu multe evenimente, atât pentru localnici, cât și pentru vizitatori, sub forma unor grupuri mici și mijlocii. Diferite locații sunt înființate în regiunea de nord a insulei Lesbos, astfel încât toată lumea să aibă ocazia să se reunească și să simtă inspirația și energia insulei Lesbos, să învețe mai multe despre sănătatea fizică și emoțională, să își cunoască trupurile și Sinele prin tehnici precum Orthosomia, Yoga, Tai Chi, Nia, Qi gong, Mindfulness, Zumba, drumeții și multe altele în minunate natură a insulei.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll to Top